Vitamin E | Zeleni Sokovi Nemet Skip to main content

Vitamin E

Vitamin E

Tu se ne radi samo o jednom pojedinačnom molekulu, nego o skupu srodnih molekula koje čine vitamin E: to je grupa od osam jedinjenja rastvornih u masnoći, koja obuhvata tokoferole i tokotrienole.

Vitamin E je žućkasto ulje rastvorljivo u mastima, otporno na zagrevanje a osetljivo na oksidaciju. Među različitim formama vitamina E, γ-tokoferol je najčešći u severno američkoj ishrani, dok α-tokoferol ima taj status u Evropi. γ-Tokoferol se može naći u kukuruznom ulju, sojinom ulju, margarini i prelivima za salatu. α-Tokoferol je biološki najaktivnija forma vitamina E. Ova varijanta vitamin E je obilata u ulju pšeničnih klica, suncokreta, i šafranike.

On je antioksidans koji zaustavlja produkciju reaktivnih vrsta kiseonika formiranih tokom oksidacije masti, utiče na pravilno lučenje hormona, rad mišića i nervnog sistema, štiti od radijacije, otrovnih materija, lekova i metala. Smanjuje rizik od kanceroznih oboljenja, i štiti srce i krvotok. Nedostatak ovog vitamina izaziva poremećaj rada mišića i nervnog sistema.

Deficijencija vitamina E može da uzrokuje:

spinocerebelarna ataksija
miopatije
periferna neuropatija
ataksija
skeletalna miopatija
retinopatija
pogoršanje imunog odgovora
Izvori vitamina
Ima ga u klicama žitarica, kukuruznom, suncokretovom i maslinovom ulju, orasima, lešnicima, avokadu, bademu, kikirikuju, mahunastom povrću.

Preporučena dnevna doza

Dnevne potrebe za ovim vitaminom: 10-15 mg.