Zdravlje naše kože dolazi iznutra

Znate onu izreku: „Lepota dolazi iznutra.”? Stanje i zdravlje naše kože mnogo govori o tome šta jedemo, šta unosimo u organizam. Zdrava ishrana je zaista pristup zdravoj koži „iznutra“. Što smo zdraviji unutra, to će se više moći videti na „površini“! „Besprekorna koža“ je u velikoj meri poklon, ali uz naš način života možemo mnogo učiniti da je sačuvamo. Starenje naše kože ne možemo ni zaustaviti niti odložiti, ali ga možemo usporiti.

Pored toga, ne smemo zaboraviti ni naše mentalno zdravlje, jer ko je srećan, uravnotežen, optimističan, zrači životnom snagom, to se može videti iz stanja njegovih očiju, kože, noktiju i kose. Pored toga, svaka hrana i piće koje konzumiramo – na ovaj ili onaj način – utiču na naš izgled. Na primer, ako konzumiramo dovoljno vode, soka ili čaja (zeleni čaj se najviše preporučuje), sve naše ćelije, uključujući i ćelije kože, biće optimalno hidrirane. Kao rezultat optimalne hidratacije možemo očekivati dobro raspoloženje, lepu kosu i snažne nokte.

Međutim, nije dovoljno za održavanje lepote i zdravlja našeg tela samo pažnja na naš unos tečnosti. Postoje vitamini i minerali, čiji nedostatak telo ne podnosi nezapaženo. Ako je naša ishrana dovoljno raznolika, onda obično neće biti nedostatka ovih vitamina i minerala. Ako je količina barem jednog od vitamina ili minerala u organizmu nedovoljna, pre ili kasnije naše telo će to signalizirati na šta bi trebali da obratimo pažnju! Retko se događa premali unos jednog vitamina, obično se srećemo sa višestrukim nedostatkom vitamina. Glavni razlozi za to su problemi sa probavom, smanjena apsorpcija, neodgovarajuća ishrana, jednostrana ishrana. Zato treba obratiti pažnju na ono što svakodnevno unosimo u svoj organizam.

Treba izbegavati šećer, gazirana bezalkoholna pića, previše masnu hranu, „brzu hranu“ i nepravilnu ishranu. Pokušajte da jedete što šarenije, više voća i povrća, pijte što više tečnosti.

Par interesantnih činjenica o koži:

  • Ukupna težina naše kože je 10-15% od naše ukupne telesne težine;
  • Za prosečnu odraslu osobu površina je 2 m2;
  • Debljina kože je između 1-5 mm u zavisnosti na kom je delu tela.